Trajnostni, reciklirani materiali

Trajnostni materiali :

Reciklirani poliester

Reciklirani poliester je iz recikliranih odpadkov, kot so PET plastenke, stara poliestrska oblačila ali ribiške mreže, zbrane iz oceana. Pri proizvodnji se potrebuje 59 % manj energije v primerjavi s proizvodnjo čistega poliestra, ogljični odtis pa je 32 % manjši. Odpadki, ki bi sicer končali na odlagališčih, tako dobijo drugo priložnost.

Organski bombaž
Organski bombaž se goji brez uporabe sintetičnih pesticidov in gnojil, prav tako ne vsebuje gensko spremenjenih semen. V primerjavi z običajnim bombažem se pri njegovi pridelavi porabi 90 % manj vode in proizvede do 46 % manj CO2. Cilj je, da se čim več izdelkov izdela iz obnovljivih ali recikliranih virov.

Recikliran bombaž

Proizvodnja reciklirane preje se začne z zbiranjem tekstilnih odpadkov, ki se nato razčlenijo glede na barve, predelajo in ustvarijo nove preje. Pri postopkih, kjer ni potrebno barvanje, se zmanjša poraba vode in onesnaževanje. Za pridobitev 1 kg navadnega bombaža se potrebuje 11 tisoč litrov, za barvanje 1 kg preje pa 130 litrov. S postopki recikliranja se prihrani do 237 milijonov litrov vode na dan. Poleg tega je to druga priložnost za tekstil, ki bi sicer končal na odlagališčih.

 

Prikaz vseh 12 rezultatov